a
Времето в момента:
18 C
ясно небе
Пловдив
humidity: 39%
wind: 2 m/s ENE
H19 • L17
Mon
21 C
Tue
23 C
Wed
25 C
Thu
26 C
Fri
30 C
HomeКаузиПроект за паметник на проф. Кирил Дженев

Проект за паметник на проф. Кирил Дженев

Проф. Кирил Дженев е един от най-изявените български народни хореографи – творец, художествен ръководител, теоритик и педагог, оставил незаличима следа в културната история на България. В началото на този изключителен творчески път е любовта на проф. Кирил Дженев към народните танци. Тя го довежда като професионален изпълнител в ансамбъла на МВР, в Народната опера, в състава на Главното управление на трудовата повинност. Опитът му като танцьор е база, на която стъпва при първите си хореографски опити. Творческият му път като хореограф преминава през Държавния ансамбъл за народни песни и танци, представителния танцов колектив при СГНС, известен сега като „Средец”, както и Ансамбъл „Пирин” – град Благоевград. Безспорно най-яркото дело на проф. Кирил Дженев е създаването през 1974 г. на Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия” – град Пловдив. Спектаклите на ансамбъл „Тракия” представляват нов етап в развитието на сценично обработения танцов фолклор. С танците, създавани в ансамбъл „Тракия”, проф. Кирил Дженев попълва съкровищницата на българския фолклор с неподражаеми и емблематични хореографии: „Куди”, „Овчар и Юда девойка”, „Пловдивски кокони”, „Празничен тракийски танц”, „Хоро в София”, „Старинен танц”, „Крайдунавка приказка” и т. н. Успоредно с творчеството, проф. Кирил Дженев се занимава непрекъснато и с научна работа в областта на хореографията. Автор е на редица статии, беседи и рецензии. Друга важна страна в работата на проф. Кирил Дженев е педагогическата му дейност. Преподава в Държавното хореографско училище още от самото му създаване, а през 1974 г. поставя началото на специалността „Хореографска режисура” към Висшия музикално педагогически институт в град Пловдив (днешната Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – град Пловдив), където е заместник ректор и ръководител на катедра „Хореография”. Завинаги ще остане в историята излъчваният в национален ефир десетсериен филм „Танците на българина” – своеобразна панорама на танцовите стилове и характеристики на всички фолклорни области. Творчеството на проф. Кирил Дженев става фактор, който влияе върху изкуството, създавано както от неговите съвременници, така и от бъдещите поколения. Заради шедьоврите му на българския народен танц и приносът му в изследването и запазването на фолклора, проф. Кирил Дженев е удостоен със званието „почетен гражданин” на град Пловдив.

Фондация „Интерконтинентална Арт Фонцация /ИАФ/ – ХЕМ”, представлявана от изпълнителния директор Иван Димитров, с подкрепата на Община Пловдив, разработва проект за изграждането на паметник в чест на проф. Кирил Дженев. Изработката на паметника е дело на скулптора Иван Тотев. Монументът ще бъде ситуиран в град Пловдив – мястото, където именитият професор създава най-важното си творение – Ансамбъл „Тракия”. Изграждането на паметника представлява една своеобразна кулминация на почитта, уважението и възхищението към великото дело на българина проф. Кирил Дженев. За реализиране на този мащабен проект са необходими много усилия и финансови средства. Делото на Фондация „ИАФ – ХЕМ” намира широк обществен отзвук и към него са се включили много граждани и организации.

Иван Димитров

изпълнителен директор ИАФ – ХЕМ

Няма съмнение, че народните песни и танци са неразривна част от нашата национална идентичност, а проф. Дженев има огромна роля за тяхното обогатяване и като хореограф, и като преподавател и учен. Затова за реализацията на проекта разчитаме на финансова подкрепа от организации и частни лица, които имат отношение към съхранение на българските традиции и култура и тяхното популяризиране.

За изработката и монтирането на паметника са необходими общо 35000лв.:

 художествен проект и глинен модел на фигурата в мащаб 1:1 – 8000 лв.
 отливане в метал от бронз – 15000 лв.
 изработка и монтаж на гранитен постамент с надписи – 7300 лв.
 проектиране, доставка и монтаж на осветление – 1500 лв.
 архитектурен и конструктивен проект – 1200 лв.
 административни разходи – 2000 лв.

Предоставянето на средства за съфинансиране на изработката и поставянето в гр. Пловдив на паметник на проф. Дженев може да бъде в размер, който съответства на вашите идеи и приоритети за обществено ангажирана дейност, и ще бъде документирано според изискванията и корпоративните правила във вашата организация.

За финансова подкрепа на проекта:
IBAN: BG65UNCR70001522756407