a
Времето в момента:
11 C
предимно ясно
Пловдив
humidity: 77%
wind: 3 m/s SE
H12 • L10
НачалоКаузиТържествено откриване на паметника на проф. Кирил Дженев – 24 Май 2021 г.

Тържествено откриване на паметника на проф. Кирил Дженев – 24 Май 2021 г.

На светлия празник 24-ти май в Пловдив бе открит бюст паметник на проф. Кирил Дженев

 

В Деня на Светите братя Кирил И Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, в Пловдив бе открит бюст паметник на проф. Кирил Дженев – творец, учен и педагог, емблематично име за българската хореография и национална култура, основоположник на  сценичната фолклорна хореография у нас и създател на Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Проф. Дженев, който ни напусна през 2006 година е Почетен гражданин на Пловдив, носител на „Кристална лира“ на СБМТД за цялостно творчество, на „Специалната награда на София“ за цялостно творчество и изключителни постижения в културата и на редица Държавни ордени и отличия. Бюст паметникът е разположен в пространството пред сградата на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ на ул. Даме Груев № 1 А.

Идеята за реализацията на паметника, изграден изцяло с частни средства, организацията на поредица от концертни изяви и инициативи за събиране на средствата е на Иван Димитров – изпълнителен директор на „Интерконтинентална арт фондация – ХЕМ“. Целият професионален път на Иван Димитров е също свързан с българския фолклор – танцьор, основател и ръководител на танцови трупи в България и САЩ, продуцент на фолклорно предаване по БНТ, преподавател и жури в международни фолклорни фестивали, създател на Международния фолклорен фестивал в Пловдив и ярък възпитаник на проф. Кирил Дженев.

Изработката на монумента е поверена на скулптора Иван Тотев и представлява композиция от фигура с височина 210 см., изпълнена в бронз и два гранитни обема. Идеята на авторския колектив е да създаде траен образ на елегантен, енергичен, взискателен човек, неспокойна творческа личност, артист и визионер, в същото време деликатен и скромен, каквато е личността на проф. Кирил Дженев.

Сред официалните гости на откриването бяха председателят на Общински съвет Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Южен Костадин Язов, омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов, много пловдивски творци, художници, писатели, музиканти, университетски преподаватели и десетки танцьори от цялата страна, любители на българския фолклор, приятели и съмишленици.

Събитието започна със слово на проф. д-р Даниела Дженева – директор и главен художествен ръководител на Ансамбъл „Тракия“ и достоен продължител на делото на своя прочут баща – проф. Кирил Дженев. Слова на благодарност и признание отправиха също Иван Димитров и скулпторът Иван Тотев. Бяха изброени всички танцови състави, спомоществователи, дарители, съмишленици, всички съпричастни и замесени в реализацията на това благородно дело.

От името на Кмета община Пловдив Здравко Димитров, слово по повод откриването произнесе заместник-кметът Пламен Панов.

„ Откриването на паметник в която и да е точка на света е свързано с две думи, които казват всичко – ПАМЕТ и БЛАГОДАРНОСТ!  Днес сме тук, за да открием паметник в прослава на личността и делото на проф. Кирил Дженев – творец, учен и педагог, емблематично име за българската хореография и национална култура. Чрез него, българското танцово изкуство има един истински класик, чиято школа създаде десетки хореографи, които продължават неговите идеи. А творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи. Така е и до днес! Убеден съм, че паметникът на проф. Дженев, дело на скулптора Иван Тотев, ще бъде задължителна спирка за всички любители на българския фолклор – от Пловдив, от страната и от чужбина. И всяко цвете, поставено тук и всеки човек, поспрял и притихнал до паметника ще е нашия знак за ПОЧИТ И БЛАГОДАРНОСТ! Точно тук и сега е важно да изкажем огромна БЛАГОДАРНОСТ на още един човек – ИВАН ДИМИТРОВ, който реши и доведе до край идеята си за създаване на паметника. Всички ние сме ставали свидетели как много идеи, започнали с плам и желание са угасвали, изправени пред трудности. Иван Димитров, обаче успя и доведе до край това дело, в което се включиха толкова много талантливи и сърцати танцови колективи. Няма по-голямо доказателство от това за смисъла на думите ПАМЕТ и БЛАГОДАРНОСТ! Бъдете живи и здрави, Вие и семействата Ви! Мисията Ви да съхранявате, популяризирате и опазвате българското фолклорно богатство, културата и самочувствието ни като българи е не просто достойна за уважение и възхищение! Тя е най – ценната мисия за всеки наш сънародник, където и да се намира по света. Продължавайте със същия ентусиазъм и упоритост да изпълнявате тази толкова важна задача! Предайте я и на младите, на поколенията след Вас! И днес освен думите ПАМЕТ и БЛАГОДАРНОСТ, бих искал да добавя и думата ПОКЛОН!“, каза в словото си Пламен Панов, след което се поклони и откри официално бюст паметника, отрупан с цветя и венци.

Празникът продължи с изпълнения на Ансамбъл „Тракия“ , а в хорото, което се изви се включиха всички гости от Пловдив и от страната, дошли да уважат събитието лично.

ДАРИТЕЛИ
за изграждане паметник на Професор Кирил Дженев

1/Дарение от Илия Иванов Димитров – 1000.00 лв.
2/ Дарение от Николай Стоянов Цветков – 200. 00 лв.
3/ Дарение от Катя Стоянова Димитрова – 150.00 лв.
4/ Дарение от Елена Георгиева Евстатиева – 300.00 лв.
5/ Дарение от Бисер Петров Григоров – 100. 00 лв.
6/ Дарение от Ирина Войнова – 100.00 лв.
7/ Дарение от Росен Георгиев Атанасов – 100.00 лв.
8/ Дарение от Николай Янев / на Иван Янев син/ – 106.90 лв.
9/ Дарение от СНЦ ПРИЯТЕЛИ НА ФОЛКЛОРА Казанлък – 2115. 00 лв.
— Средствата са събрани от благотворителен концерт в „Деня на Будителите“ – 1 Ноември 2018 г.
10/ Учредително Дарение от Иван Стефанов Димитров – 40 .00 лв.
11/Дарение от Иван Стефанов Димитров- 100 .00 лв.
12/ Дарение от Иван Стефанов Димитров – 1000.00 лв.
13/ Дарение от КЦМ АД Пловдив – Материал / Бронз- Месинг/ за изграждане на паметника- 251 кг
14/ Дарение от благотворителен Концерт на 23 Септември 2020 година в Арена Античен Театър – 10 250.25 лв.
— Фолклорен Ансамбъл “Тракия“
— Представителен Танцов Ансамбъл “Седенчица“
— Танцов Състав “Луди Млади” при Читалище “ Проф.Кирил Дженев 2018”
— Танцово Студио “ Пълдин”
— ФТА “Иглика”
— ФТТ “ Дилянка”
— ФТТ “ ХЕМ”
15/ Дарение от Нина Кавърджикова —55 Евро
16/ Дарение от благотворителен концерт на 11 Май в град Стамболийски – 2300 лв.
— Фолклорен Ансамбъл “Тракия“
— Представителна Танцова Формация “Траке”