a
Времето в момента:
11 C
предимно ясно
Пловдив
humidity: 77%
wind: 3 m/s SE
H12 • L10
НачалоКаузиХЕМ ще организира Благотворителен Концерт

ХЕМ ще организира Благотворителен Концерт

Интерконтинентална Арт Фондация-ХЕМ организира 

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ 

с участитето на Фолклорен Ансамбъл “Тунджа”

с главен художествен Ръководител, Директор и Хореограф – Петър Димитров

Дом на Културата “Арсенал”

Средствата ще бъдат използвани в подкрепа на проекта за изграждане паметник на професор Кирил Дженев– Основател; Хореограф и Главен художествен ръководител на Ансамбъл “ Тракия” Пловдив – Създател на специалността „Хореографска Режисура“ и Преподавател към АМТИИ-Пловдив

Фолклорен ансамбъл „Тунджа” носи името на реката, която тече през Тракия, най-голямата eтнографска област на България. Там, в град Ямбол, преди почти шест десетилетия група певци и инструменталисти, начело с учителя по музика – цигуларят Атанас Паленков, поставят началото на състава. Те неуморно издирват, съхраняват и обработват местния музикален и танцов фолклор, като оставят богат репертоар на бъдещите поколения. През 1972 год. под ръководството на Стоян Гагов формацията придобива статут на професионален културен институт.

Ето какво разказа настоящият артистичен директор Петър Димитров:

Наследяваме традициите на Тракийския ансамбъл за народни песни и танци, който е създаден през 1954 г. към община Ямбол. Вече почти две десетилетия ансамбълът е част от община Тунджа, която изцяло го субсидира. Имаме три структурни звена: хор, оркестър и танцова група. За съжаление съставът ни не е многоброен, но като качество е едно от хубавите неща, създадени в България. Ние сме убедени, че ако успеем да запазим културното наследство, ще запазим и родината си.

През 2007 Фолклорен ансамбъл „Тунджа” получава днешното си име. Репертоарът на състава се състои предимно от образци от тракийския фолклор. Освен тях разнообразие внася музиката на Шоплука, Добруджа, Северна България и Пиринска Македония. За звученето на оркестъра на ансамбъл „Тунджа” допринасят битовите инструменти като кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан…

През годините фолклорен ансамбъл „Тунджа” изнася многобройни концерти в страни от Европа и Азия. Формацията е носител на редица отличия – Златна, Сребърна и Кристална лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Златна огърлица от Дижон, Франция, почетен медал на българския парламент – „120 години Народно събрание” и още много други..