a
Времето в момента:
11 C
предимно ясно
Пловдив
humidity: 77%
wind: 3 m/s SE
H12 • L10
НачалоКаузиХЕМ ще организира Благотворителен Концерт

ХЕМ ще организира Благотворителен Концерт

Интерконтинентална Арт Фондация-ХЕМ организира 

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ 

с участитето на Фолклорен Ансамбъл “Родопа”

с главен художествен ръководител Адриан Петров

Дом на Културата “Арсенал”

Средствата ще бъдат използвани в подкрепа на проекта за изграждане паметник на професор Кирил Дженев– Основател; Хореограф и Главен художествен ръководител на Ансамбъл “ Тракия” Пловдив – Създател на специалността „Хореографска Режисура“ и Преподавател към АМТИИ-Пловдив

Фолклорен ансамбъл „Родопа” Смолян е създаден през 1960 г., за да събира, запазва и популяризира уникалния песенно-инструментален фолклор на Родопа планина.

 

Трите здраво споени формации – народен хор, оркестър и танцов състав, поднасят специфично стилово изкуство, наситено с багри и многогласие, и овладян ритъм.

 

Водеща в творческото амплоа на колектива е лиричната среднородопска песен – понякога едва докосната, понякога с разместени полифонични пластове, но винаги вярно интерпретирана. Залюляните песни и мелодии, нагънатите родопски хора, различните български фолклорни области (от Странджа, Трънско и Добруджа, Пиринско и Крайдунавско – сродени и взаимно подхранващи се) изграждат професионалния облик на фолклорен ансамбъл „Родопа”.

 

Убедителното народно-изпълнителско изкуство на ансамбъл „Родопа” е известно не само в България, но и по света – Полша, Чехия, Германия, Франция, Русия, Финландия, Северна Корея, Гърция, Китай, Италия и много други страни.

 

От основаването си ансамбъл „Родопа” има над 6200 концерта и с годините придобива все по-голяма популярност и признание. Неоспорим е приносът на ФА „Родопа” за запазването на фолклорното наследство на планината на Орфей. Традиция и приемственост, традиция и съвременност са умело съчетани и преплетени в порой от багри, звуци и ритъм.

 

Със своите успехи пред многобройната публика ансамбълът е спомогнал за популяризирането на родопската песен и танц. Той има изключително голям принос за обогатяване на културния живот на България. За своите постижения ФА „Родопа” е удостоен с редица награди и отличия, сред които орден „Кирил и Методий” – I-ва степен, Златна лира, Кристална лира и Сребърно огърлие на Съюза на музикалните и Танцови Дейци. През 2017 година ансамбълът е удостоен с три отличия от Годишни фолклорни награди – ансамбъл на годината, ансамблова постановка на годината с „Невястата” и хореограф на годината – Сийка Василева.

 

Гордост за ФА „Родопа” е „космическия глас” Валя Балканска, чийто творчески път е свързан изцяло с ансамбъла.

 

Развитието на ФА „Родопа“ е свързано със специфичността, оригиналността и емоционалността на родопския фолклор, с ладовото му звучене – качества, които позволяват изграждането на богат репертоар. С първата ансамблова програма публиката се среща през далечната 1963 година. Трите здраво споени звена с творческа и изпълнителска стиловост поднасят силно, синкретично изкуство, наситено с багри, многогласие и овладян ритъм. Целият репертоар на ансамбълa e основан на теми и сюжети, претворени в сценографски въплъщения на събития и случки, емоции и идеи, илюстрирани и подкрепени от песните и мелодиите на Родопите.

 

Най-новият проект на ФА „Родопа“ е музикално-танцовия спектакъл „Невястата“, който пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. „Невястата“ е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл „Родопа“.

 

Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Ролята на красивата девойка Елица се танцува от Теодора Георгиева, представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на „Родопа“. Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан – изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за „Невястата“ от младия композитор Николай Балабанов.

 

Сюжетният конфликт на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми. Ангел Ибров пресъздава образа на Али Ага. Градацията на либретото следва именно пътя на похитената от Агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена днес на Невястата.

 

Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева – главен хореограф, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.

 

Според оценките на публиката спектакълът носи магията на Родопите и е впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда.